Wednesday, March 31, 2010

..sembang psl interview..

Hola..


Da beberapa ari da x apdet..
Hurm i've been busy la..konon ah..
bangun kul 40, ape yg bz nth..hahaha

today wud b my last day of tanam anggur..
stress tul igt kn arini (smlm) bole setel byk keje..
ye la, memula aku igt kalu gaji dpt pagi, leh la cash awl..
need to pay a lots of things dan need to buy things..
buy?
no for me, utk org len..

sempena nak masuk keje baru kn, aku terasa cam nk kongsi pengalaman2 interview aku..manelah tahu kn kot2 ade org dpt interview kt mane aku pnah pegi, bole la aku tolong sket2..
hahaha bukan nye byk pn interview aku penah pegi, tp cukup utk tmbah perasa pengalaman to gain confidence, to show the right personality n etc..


GENERAL


1. Dressing..

For me la, just pakai yg simple but smart and ada ciri2 profesional..Tak payah over ko nk pkai baju ketat seluar liplap ke hape..hahaha
Ape yg aku penah pkai? Seme aku pkai slack ngn kemeja atau blouse..Sjk keje ne slalu aku g interview pkai blouse je sbb nowadays perempuan takde limitation utk baju..
Laki pulak, sila pkai kemeja dan slack yg kemas..Kalu pkai tie aku rasa appropriate kot sbb lg nmpak smart =)
Ade skali aku interview kt patimas ngn budak2 grad bisnes..pemakaian dorg baik lelaki atau perempuan sgt kemas dan nmpak profesional..Tp masa tu aku pkai skinny jeans kaler coklat ngn blouse (ye, hampeh)..hahaha
Senang cte, depends jugak pd jawatan ape ko mintak..tp yg penting, ringkas n kemas..

kalu xpkai jaket tp ganti blouse yg kemas da cukop


tp bg aku plg selekeh sila pkai mengikut 3 dr kiri

2. Make-up?

Utk perempuan la..kalu laki nk mekap pn buleh jugak..aku tak halang..
Ok, mekap jgn keterlaluan smpai blusher ko lg merah dr bibir..
Kalau bole biar natural yet beautiful..bkn beauty-fool sudah...
Aku rasa xyh beria sgt mekap, cuma bg nmpak ko mcm ade usaha utk mhias diri, tp bkn jd kete bhias..
Mcm aku, aku bukan jenis pkai mekap pnye org..tp utk g interview, aku pkai eyeliner dan calit bibir ngn vaseline dan lipgloss..
At least, xdela muka mcm muka xsiap..haha
ne habes cun da ne, sbb nmpk moderate tp cun

ne aku cakap blusher lg merah dr bibir


3. Study la sket..


At least std sket psl kompeni yg ko nk g interview..ape produk dorg n ape yg bole relate ngn ape ko pnah blaja dlu..Kalau xde kene mengena wtpe dorg nk susahkn diri panggil ko interview kn?
Ini bgantung pd kompeni jugak, ade stengah wat assessment test, ade yg x.
Ade yg ske tnye psl FYP ko especially kalu ko fresh grad..
Kalu ko ade pengalaman bkerja, better ko ade cr plg mudah nk explain keje ape ko buat..
sape yg interview utk software eng/ programmer, jgn lupa brush up korg nye skill..

4. CV n Certs..

Tolong la at least bwk 2 copies of ur resume/CV..
Certs, kalu kompeni tu suruh bwk, bwk...kalu xde, ko nk bwk pn buleh, xnk pn aku tak paksa..tp plg penting adalah transkrip U ngn sijil SPM..kalu ko ade profesional certs, sila bwk..tu extra mark utk ko..mcm aku, xda..
Ha, bwk gmba gk at least 2 keping..
btw, ade je member aku kate de g intrvw juz bwk resume je..tp bg aku, at least bwk 1 copy of certs yg penting..yg sijil penyertaan masuk program pape tu, xyh la..huhhu

5. Toiletries.. eh Stationaries


Sila bwk sekurang2nye sebatang pen..BAWA bukan pinjam..
rajin sikit, bwk pen, pensil, pemadam..sng
kalau bole, bwk basic calculator sbb kdg2 kalu ade assessment test, thegeh2 lk nk kira pkai calculator henfon (talking from experience ne)..
bwk notebook, sng nk conteng pape..




Hm aku rasa cam da panjang sgt lak..
Nt aku aku buat entry len pengalaman interview ikot kompeni lk..
tp x janji ah..ahaha


ouh ya, ini juz ape yg aku rasa perlu mengikut pengalaman aku lah..
aku tak cakap aku byk pengalaman, tp apa salahnye share sket kn?
hahahha


ok, bye



pies: rajin gle ak cr gmba pastu tempek sini..hahaha seme gamba di gugel megunakn various keywords..
piespi: rajin gle apdet blog..muahahhaa

Friday, March 26, 2010

..entry utk peringatan ini last day..

Hola..

ok, da msuk ari len..
xkira 3 entry dlm 1 hari..
haha


well..
i oredi tendered my resign letter (finally!) yesterday, so it's official that i'm leaving the company(tbe2 teringat lagu jesse mccartney, leaving)..
jadi makanya, arini adalah ari terakhir aku kt aman suria =)


hurm m i gonna miss this place?
well, not entirely..
tp aku akan miss kebebasan time bekerja..
no more mengulau, no more blk time lunch utk tdo..
no more bangun lmbt..
no more long hour lunch..huhuhu gonna miss that..
ouh ya, no more social networking time kerja..
*sigh~

ape lebihnya tempat bru dgn gaji yg sket dgn tmpat lama yg gaji obviously lg byk?
1st of all, working hour..hours nye same, cuma start n end time je yg len..
yg x best, time aku bangun skarang sudah mjadi time start bekerja..yg best pulak, boleh balik awal, yeay!
tidak perlu blk pukul 7 atau 8 mlm =)
benefits? yeah bekerja d company bsar lebih byk benefit nye..
pastu payment date lebih fix dr skarang, makanya harapannya tiada lagi bill yg lambat d bayar..
hurm mane2 pn ade pro n cons nye kn?

what do i expect dr tmpt bru ne?
better future
jodoh?muahahahaha
ya ya, mgkn sbenarnye ak memerlukan jodoh ak tidak lagi sesat..
where is the hell on earth r u dear? tu la suruh pkai gugel map xmo..haih~
dgn harapan, seseorang yg bakal menjadi kesayangan hati selamanya itu akan cherish aku, menggembirakan aku dan membuat aku menjadi someone yg better juz exactly the way i wud try my best to do the same for him..
tp itu kita letak tepi dahulu..

i need a better future..
sbb aku ada plan..
aku bukan seorang yg well-planned, tp aku ada plan supaya aku ade sumtg utk achieve dlm hidup..
ape yg aku plan?
things that i wanna buy, things i wanna do and things i wanna get..
aku mahu beli rumah, dslr, game console, lcd/led(?) tv, a new car(shh, nt kelisa ku merajuk pula), ipod, ntah byk lagi la..
aku mahu pegi vacation, spending money tanpa rasa takut, mahu mcuba bungee jumping, mahu masuk amazing race(ape pnye impian neh?) dan mcm2 lagi..
things i wanna get? ahaha jgn gelak, aku kasi amaran awal2 ne, jgn gelak..
i wanna have someone of the opposite sex to love, be happy with, to share my life with, to go on this long journey n make his life n mine happy dan etc..


maka harapan aku..
aku berharap with my big turning point decision ini akan mdatangkan hasil (ayat mcm nk buat lab test je)..
no, seriously..
i hope everything wud turn up well and prove that my decision adalah tepat..
hopefully =)

oklah sudah lewat..
hari ni hari last kerja..jgn lupa text encik kamal panasonic utk bgtau aku da berenti keje..those in panasonic were nice to me =) (eh, ini peringatan utk aku, melainkn korang kenal encik kamal tuh)..

ok bye

Thursday, March 25, 2010

..kepada mereka yg kopi-holik..

Ada byk part sbenarnye dari yg ini..
Tapi aku nk kongsi yg ne je utk pengetahuan mereka yg tatau beza latte ngn mocha ngn ekspresso..
Sebab aku pn tatau sgt smpai la bc benda alah ne..
So pasne nk pegi setabak ke kopi bin ke gloria pkai jeans ke da xragu2 da..



kalu nk bc selanjutnya bole bukak blog wa yg satu ag..
Aik? nk promote blog ke?
muahahaha xde ah..wa buat blog tu ats nasihat kwn..
de kate kalu nk wat coding buruk2 utk layout blog, test kt blog len bkn blog sini..kn da buruk blog..
baek baek..
nk bc yg lengkap story, click sini






piespi: wa kan nk tuka keje, so skarang mmg byk ms tluang..sape nk swoh wa usha ape nk buat hantaran ke, kad ape utk kawen ke, gugelkn map ke, gugel pape je lah, smpai ptg sok wa mmg free pkai tenet free..wa tolong..hahaha

..relationship status..

ok
ok

kamu d relationship yg manakah? mind to share? =)

Tuesday, March 23, 2010

..cloning yg mdatangkn hasil..

Hello..


Jangan pening tgk blog aku..tu hasil dr mengubah2 coding sesuka hati aku je..hahaha yelah nak eksperimen kt mane lg kalu bukan kt blog sendri kn?


Sebenarnye kan...sebenarnye banyak gila dalam kepala aku nak cakap or taip kat sini.. Every time ade bnda jadi mesti nk tulis dalam blog, tp masa tu x convenient utk berblogging, so simpan je dgn ade suara main2 kt otak "bole buat entry blog"..Sudahnye? Bila btol2 nk blog, tros lupa..Hahaha


Ade mobile blogging yg bole jd live blogging, tp malas..Blogging pkai phone feel de x same ngn blogging pkai computer..x rasa jari ketuk2 keyboard.. dia kene ada aura dr keyboard kot baru boleh berblogging dengan rela dan suka hati..


By the way..Aku da trime job offer kt tpm tuh..dgn nekad dan naked nye (hoih, apehal byk sgt naked skarang?) aku sign offer letter padahal blom tender lg resignation letter..hebat bukan? kalau kata bos aku tak kasi berenti, tpaksa ak clone kn diri aku utk work at both places..tp itu mungkin idea yg bagus sbb dpt gaji from both, kayo sket mokcik neh..hahaha ok da mengarut...


anyways, sbenarnye aku nk tender surat tu ari jumaat arituh lagi, tp wa punya bos talak masuk opis woh..dia suluh wa jumpa dkat itu selemban pn dia talak mari woh..so aku pn tender la ari isnin aritu..tp kene reject..huhuhu de swoh amek simpan n pk blk..hahahaha terus terpikir da kene klon diri sendri..tp xpe, sok kite antar balik surat tuh..komplem


haih ini lah hasilnya blogging xde arah tujuan..hahaha sbenarnye ade benda bmanfaat nk cte, tp apekan daya da lupa..aku skarang xda keje neh, tu yg sesuka hati wat kerja suka hati..igt nk edit gmba kekgi, bayar utang entry kuching..igt je la..hahaha

ok bye

Thursday, March 18, 2010

..antara anyer dan jakarta, eh kelana jaya dan TPM..

Holla..


Hurm..
Apetah tadi nk cakap..
Ok..


Yesterday I received a phone call from a company in TPM who offered me a job. As what? Biar aku simpan dahulu.

Aku happy dpt offer sbb itu bmakna aku ni masih laku (dr segi kerja, bkn jodoh lah!)..What can i say about that company, ofis nya tersangat yg amat menarik psekitarannye siap ade swimming pool kt tengah ok. Mcm employees' testimonial dlm website dorang cakap, "office like a resort", aku amat agree! Pada mata aku da macam hotel Sri Malaysia dah..hahaha

The downside? Mesti la harus ada kn. Gaji aku boleh cakap sgt rendah than what aku dapat sekarang..Agak byk beza la. Tapi aku penah cakap kt a friend of mine, kadang2 to earn something kte kne lose(btol x choice of word?) something..Gaji agk rendah tapi mgkin future lebih berlampu di sana? Nobody knows, kan?

Byk aku kene fikir sblom terima this job. It's actually bole dikatakan like starting my life all over again..Serius. Gaji yg sgt basic dan learning process all over again serta paling penting, probation months yg lama. Bukan ke itu maknanye starting all over again. Tapi kali ini learning process besertakan certs..itu bling bling pd pembelajaran tu..Korg igt sng nk amek certs utk Linux ke IBM ke pape je la seske ati? Unless u're sgt bpengetahuan dan poket tbal bole dihulur kpd pengeluar cert (bkn cert ko cetak sendri) then u're lucky.

Sebenarnya ade beribu lemon lg ak fikir dlm otak neh..dan 1 of the things adalah tentang hati..tak tak bkn nk jatuh hati kt sane (ok, what we were talking again?)..maksud aku, hati aku punya persoalan..aku rasa sape yg penah bc blog ne sblom ne well aware tentang perasaan aku thadap lil D bkn? Sekarang mmg la susah mahu bjumpa, itu blom masuk dgn kesudian dia utk bjumpa..Dan aku ada satu perasaan yg mmg tidak bjumpa jika aku bekerja kt tmpat lain..Ya, mungkin dia akan ckp yg badminton day masih ada yada yaddaa..Tp tu x sama..ok ok, i know u wont see thru my eyes..Aku cakap lain, lain lah! Hahaha sbbnye? Aku sendri tatau how my life wud be once i started a new job in a new place. Dan aku sendiri tidak pasti samada we will talk again. Skarang pn we barely even talk, apetah lg nnt.. yes, dia tiada perasaan tentang itu, tidak seperti aku..sbb aku bkn sapa2 pd dia x spt dia yg sum1 bg aku.

anyways, mgkin ada hikmah kot? frankly, aku tiada kekuatan, nerve, gut ape sgala bagai tu lah utk ckp bye bye kt dia..jgn kate nk say bye bye, nk fikir yg aku da xkn jupe de pn nvr fails utk memberi air kt mata aku, malah at this very moment pn..spt yg dia slalu ckp, jupe aku is a mistake..aku cuma silly stupid mistake bg dia. mgkin ini yg dia perlukan, nantikan..mgkn lg senang utk dia tak endahkn aku, utk get rid of aku..mgkin ini adalah marker garisan penamat (bkn marker paintball, mind u) for this untitled-not-even-a-relationship. Yeah ada decrement d situ..Dr jupe tiap2 hari jadi 4hari sminggu jadi 2 kali sbulan jd sbulan skali, jd dua bulan skali, jd 3 ari sminggu jadi sminggu skali dan last skali ilang mcm tu aje..Kalu wat graph aku rasa mathematician mst menyesal ciptakn graph bila tgk graph sehodoh itu..haha ok, balik pada point. Mungkin ini apa yg dia nantikan, tp bukan aku..Tp mungkin ini ape yg dia perukan, tp bukan aku..Ak da naked, eh nekad..Biar aku yg bear this hurt and sadness, tp asalkn aku dpt tgk,lihat dan igt the smile n happiness on his face, aku rasa itu sudah lebih dr cukup..Cukuplah bg seseorang yg bukan siapa-siapa kt dia, kan? =) dan after what happened last night, mungkin ini yg dia perlukan..

ok dah jauh melencong..sbenarnya yg aku nk crite adalah, aku sbnarnye buntu confuse stress psl nk trime x keje bru neh..tu je..dan aku risau aku akan buat satu mistake sbb it's not a short way bt it's a start all over again decision n risk.
ne la ofisnye

oklah, bye

Tuesday, March 16, 2010

..just a tot..

Hi..hola..walla..


Takde idea pun nk blogging apa malam ni..Jangan ditanya entry tentang kuching ke cat meow meow or yang lain..Masih tiada mood utk itu serta bukan menggunakan lappy sendiri yg lembab dan lemau itu.

Sebenarnya aku teringin nak tukar layout, muka, wajah, kaler dan segalanyalah kt blog neh..tapi..tapi gua xda masa nak godek segala bagai benda tu..kesian kt blog ne, da umur 2tahun dok pi mai pi mai tang tu gk ghupenye..nantilah sayang..nanti i dah betul2 free..lepas i format balik lappy tu..i tukar u pulak eh..eh bkn tukar u dgn blog lain, tp tukar penampilan u, ok?

Pastu rasa cam nk ubah gaya penulisan..Ah, for the past 2 years pn dah macam2 da gaya ada..Telangkup, terlungkup tergolek semua ada (aku pun tak pasti ape kena mengena, bear witth it please)..lagipun blog ni macam takde arah tujuan wawasan 2020 pun..dulu2 the reason why i blog is to pour down some ideas in my head di dalam beberapa bentuk penulisan with some merepek merapu..tapi skarang it's more to merepekrapu yang tah pape..hahaha abaikan again..kadangkala kan (apehal la perkataan semacam neh) aku nk set 1 future utk blog aku bserta wawasan dan visi serta misi..ok, hyperbola..what i mean, nanti someday in the future aku nk blog ne jadi something meaningful..dia dah jadi something for me for the whole 2 years, n i want it to be that way for the rest of my life..

Sekarang, blog ni byk cerita pasal lil D kan? Pasal kondisi hati yg macam bola, tgolek sana sini..haha tp someday aku berharap things will change..Where i would tell the story when i meet my own knight in shining armour (eceehhhh), shares the story of what happens to those yg menjadi gula dan kegembiraan hati dan tentang percintaan (euuwww) 2 hati where i would definitely tell the whole details of my engagement n wed..dan mungkin satu hari nanti, about my babies..it's all something i'm looking forward to happen in my life..n i hope it wont too long away..the sooner the better =)

Ape lagi eyh? Hurm..Dua tiga hari ini mood gua tidak bagus sangat..Biasalah women can blame it on the hormon..Lelaki boleh? Hahaha tapi kadang2 aku memang particular about certain things yang bisa menaikkan darah ni..Tp smlm segala amarah dapat kat pemanis hati kat rumah ne la..tu la memandai sgt buat aku sakit hati pepagi bute tuli..pastu pandai lak nk memujuk tu, skali aku lempang kang naya jek..haha

kondisi hati? spt telah dinyatakan di atas, hati aku macam bola agaknye..sesuka hati je kene tolak sana sini, sepak sana sini..da rupa bola volleyball pun ye jugak..kene dig, set pastu spike! (oh, rindu pula)..paling teruk bila da jadi bola tanggung depan net, tros spike oleh pihak lawan, jadi la popia..hahaha

okla, better stop here berfore i go melalut mencarut mengarut.. wa nk mandi n tdo..doctor kate wa kene jaga kesihatan..

ok, bye!

Monday, March 15, 2010

..activities on 13thMarch2010..

Hola..

Aritu konon je smgt nk apdet trip g kuching..
tp kan, gmba byk sgt..
xlarat nk pilih sesatu..
lgpn yg len seme da apdet..
mgkn ble btol2 smpat nk apdet bru aku apdet..
biarla sribu tahun pn ag kn?
hahaha

btw, last wiken stelah sekian lama wa xkuar malam kn..
aritu g tgk muvi, pastu g mkn kt PakLi last2 menepek kt tepi federal hiway blaja amek gmba light trail..
memula da xde idea nk ke mana..
lgpn time tu da kul 4 da..
last2 g lepak kt federal area dkt fire fighter tuh..

so inilah hasil keje kami..
kami ke?hahha

jejantas near fire fighter n nanyang siang pau..

ko igt senang ke nk amek gmba ade light trail kt blakang? xcukup qualified nk jd patung x bgerak utk 30 secs..huhu


pas mengabehkn masa kt tepi highway tuh, lepak mnum jp..
pastu konon nk gegau umah syipa pg2 g mandi sungai..
last2 kul 6 bru smpai air terjun gabai..
bkn 6 pagi, tp 6 petang..
seb bek still ade org..
n still bole mandi manda for a good hour..
naseb bek juga ade nasi goreng masakan syipa sbb kami bdua kebulur sjk makan nasi lemak kt PakLi..



org yg mhadiri majlis:
pgambaran d tepi hiway: khairi dan kameranya(ofkos)
gabai waterfall: nurusyifa n khairi dan kamera khairi


ok da apdet..
bye

Thursday, March 4, 2010

..wishy bday epy beday dearest blog..

Ouh serius aku terlupa sayang..
Day before da ingat, tp yesterday lupa pulak..
Itulah, igt beday melur telor tp x igt lk bday u..
i ask sorry ye sayang..


Tanggal 3 Mac 2010
This blog officially turned 2years old~
Weehuuu!!!!
Sudah tua ini blog..
HAPPY 2nd BIRTHDAY ANGEL OF THE DEVIL..!!




Epy bday to uuuuuu
Epy bday to uuuuuu
Epy bday to my dearest bloggggggggg..
epy beeeedaayyyyyy tooooo uuuuuuuuuuuuuuuuuu


U're alwayz there for me when nobody does.
I love u so much lah~

ouh ya..
selamat hari lahir juga kepada melur natasha aka telorist :p


de pn sudah tua, tp de lg tua dr blog sy :D ngee~
kami knal masa 1st year kt gelanggang volleyball..
de spiker, sy setter..
de ganas woh..pastu kalu nk practice spike asek nk bola cantek jek..
kalu bola xcantek de jd ikan kene tngkap dlm net..muahahahahaa
btw love,
epy bday!
u found ur happiness, so make the full out of it..
u deserve it..
muahx



sorry tlambat..wa bz tapis gmba woh

Wednesday, March 3, 2010

..walk away..


I've never known a feeling so sure
You came my way and opened the door
I think of us and the love that we had
With half a chance I'd bring it all back
But I know
I know things always change
So I guess I gotta let you go

Walk away
Don't turn around 'cause you may see me cry
Walk away
Don't turn around don't even say goodbye
Don't turn around until you reach the other side



Lookin' back I have no regret
I tell my friends that you were the best
And as I stand just watching the rain
I pray that you were here once again
But I know
I know things always change
So I guess I gotta let you go

I know it's gonna be hard this way
'Cause I'll be missing you every day
Now I know you're leaving
And it's such a lonely feeling
But I know I've gotta let you go
I've gotta let you go


:: Solid Harmonie ::





Lagu zaman ak skolah rendah..
Rasanye masa ne kt sabah or da balik klntn (balik?perasan la ko!)..
tp ak teringat, setiap kali hujan mst lgu ne mcm tngiang2 kt tinge..
td nth mcmane teringat 1 lgu solid harmonie yg "i want u to want me"..
so cr la tiubanda, n terjupe lgu walk away ne blk..
sumhow, tetbe rasa lgu ne sgt kene ngn jiwa neh..
haih ati, cpt2 la sembuh..
cpt2 la jupe kesayangan ati yg len..
cpt2 la berbahagia =)

Monday, March 1, 2010

..pusak ooo pusak..

hola..

m back!
huhuhu had great fun d sana..
sana mana?
kuching, sarawak lah, mane lg..
aku fikir ke sana mahu berjalan2,
tp akhirnya jd satu sesi jalan2 cari makan..
serius aku rasa kt sana aku asek makan..
jgn tkejut kalu tgk aku mcm org preggy 5bulan..huhuhu


aku malas nk apdet pjg2, perlu tdur sbb sok suda kembali pada rutin harian yg sgt stressful dan mbosankan.
tp syipa da buka langkah silat mengapdet..
aku pun kene apdet jugk.
kalu x nnt jd mcm janji manismu konon nk apdet psl konvo..
smpai ke sudah sik apdet..haha

btw, ms ak pegi kuching aku terjumpa kaum peribumi srawak..
ade org ulu ngn org iban..
yg aku curious mereka sgt familiar..
seyes, cube tengok gmba neh..


familiar bukan mereka ini?


even mereka masih mengekalkn ciri tradisional (mcm sumtg wrong je ngn ayat neh?)
tp mereka da maju..
pndai camwhore lg..
skarang, everybody can camwhore..


canwhoring pkai telefon bimbit, dunia makin maju even utk org peribumi


ok nk tdo..
mungkin bole mimpi suku kaum yg aku jupe ne..
nanyte
bye