Skip to main content

Posts

Just keep swimming!

If you want move forward, something have to change. Alah, macam kita nak berjalan, kita kena melangkah, kena gerakkan kaki, makanya kaki kita bukan di kedudukan yang sama, dah berubah. 
That is how it should be with your life. You have to change something. Kalau tak happy dengan kerja, change your job. Tak happy dengan kesihatan, change your lifestyle. You can not be at the same place and hope that life would change for you. It doesn't work that way. 
Tapi kan, contohnya untuk kerja. You have been doing the same job for the past 10 years, tapi masih di takuk yang sama walaupun dah bertukar kerja, bertukar tempat. Then you have to reflect upon yourselves, what is wrong with you? Because at that point, you can't blame the boss, the company, since you have complained and changed the environment. There will be a time that you actualy have to reflect and blame yourself. And CHANGE! Tak kiralah lelaki or perempuan, buang ego jauh-jauh dan berubahlah. Kalau dulu malas, rajinkan diri. K…
Recent posts

Kulijer

Sedar tak sedar, dah 8 tahun jadi seorang bekerjaya. Dari kerja senang ke tekanan sampai terlebih-lebih. Dari seorang junior executive ke M-level. Tapi sebenarnya tak kira which lebel you are, the amount of stress you're getting is the same, cuma benda yang stress tu lain. Masa exec, you just jeed to worry about your work, tapi as you progressing in your career, you have to think about others too. 
I have been the same position for three years now. The headach would be, it is either you, your boss or your colleague. Tak boleh lari. So, siapa kata jadi boss tu best, think twice. That is why they are paid with more money. 

love minus two

Five years ago, i have lost a sister. It was a sudden death where none of us prepared for. It was tough to deal with the losing of someone you are close to. Especially in just one night, they are gone forever. 
Last year, I lost my father. He finally succumb to his cancer after years of fighting. Aturan Allah tu cantik, after I told them that I have Fariz and we planned to get married in two years (since none of us actually thought that we are going to fall for each other and seriously getting married), he said NO! Bukanlah no, he doesn't like Fariz, it is was no for our plan to get married in two years. He wanted us to be married the soonest possible. Terkedu juga kami masa tu, mana mau cari duit maaa?! But again, aturan Allah tu cantik, Dia sebaik-baik perancang, we had our akad within a year time (my mom initial plan was for us to get married in April, lagi pengsan!). Mampu jugalah kahwin dalam masa yang singkat. Huhuhuhu
And again, aturan Allah tu cantik. Our wedding, Papa put i…

kembali?

I think I need to start blogging again. Kadang-kadang terlampau sesak sampai semput (tak adalah semput yang betul semput). Being in my position is not easy. Terkadang nak terjun dari tingkat 4 biar tergantung orang nampak. (Nauzzublah, but yep it was that hard).

Seorang Puan

Lucky I'm in love with my bestfriend <3 nbsp="">

Kira turun

Makanya, bila kau berbuat baik, atau cuba bersikap baik dengan orang, tak semestinya they will return the same gesture to you. Buktinya? Bila kau ada satu hubungan dengan bos, yang mana saling tidak menipu antara satu sama lain, kebenaran tentang orang mengata atau bawa mulut di belakang surely akan terbongkar. That's what happened to me, bila bos tetiba je bengang cakap kau bitching behind his back, kau bersabar. Tunggu sampai dia balik sini (or the next time you see him/her), confront. He asked why I didn't call him to ask? Satu, we both were hurt, so we might say something we both regret (atau aku kena buang kerja). Keduanya, I'm a true believer of settling things face to face. Result? Better than you expected, the truth and much more. Trust and the unspoken bond of respect as well. Oh, juga remark dari boss yang kau ni jenis jujur sampai kekadang rasa rude macam nak kena pecat. But hey, the rudest people is the honest man. Buat apa nak tanam tebu kat bibir pastu tambah…

Demotivated

Tak tahulah kenapa makin hari jadi demotivated pulak nak kerja. I can sense that I am not as productive as I was before. Tapi rasanya selalu je menyiapkan kerja atau menjawab semua pertanyaan. Hurm.

As my role is more to result (money) oriented position, bila orang lain tiada kerja, kau yang bertanggungjawab. Tak senang. You will be under microscope all the time. Buat kerja gila-gila pun takda la pulak nampak bawak kanta pembesar. Hurm.

Or mungkin sebab apa yang jadi sejak kebelakangan ni buat aku rasa tak seronok kerja? Dengan colleagues yang banyak support dah nak berhenti, aku pun rasa makin tak seronok kerja.

I don't like being unproductive, sebab it will be seen by other people and, aku rasa tak puas hati. Tapi tu lah, soal hati ni pun payah gak nak paksa, kalau dah demotivated, cenggitu je la gayanya. Urgh!

Sepatutnya lagi nak kahwin, lagi lah bekerja keras nak cari duit nak kahwin. Tapi? Haih la. Kadang-kadang rasa penat sangat, sebab weekend pun dah bukan masa kau sendiri,…