Sunday, March 30, 2014

Sepatutnya

Orang single takde komitmen. Maka, boleh lah hidup sesuka hati sesedap rasa.

Tapi tak juga. Ada juga komitmen sikit2. Apetah lagi kalau boros macam aku. Haha

Anyway, ada benda yg berlaku minggu lepas. Manager aku disuruh berhenti. Sebabnya? Tidak menunjukkan prestasi yg baik dan tidak mampu bekerja dalam satu pasukan. Ouh, itu antaranya lah.

Kasihan juga, tapi it was his fault I can say. Mr B dah cuba macam2 to keep him, but yeah, it did not worked.

Aku kasihan sebab he has a family to feed and at his age, I hope he can find a new job soon. Sedih bila mengenangkn kau ada family to take care of, tapi kau tak berusaha nak buat yg terbaik untuk keep your job.

Mungkin dia dah cuba, but not enough?

Entah, aku rasa mungkin position yg dia pegang buatkan dia sedikit bongkak lantas meletakkan diri sendiri above orang lain? Aku tak tahu. Tapi dia langsung tak mahu bekerja dengan orang, mengarah aku ngan Amira sesukanya dan sedikit bodoh sombong (banyak gak sebenarnya).

Yes, I find it hard to work with him, but I've tried, sebab aku nak kerja. Tapi tak tahulah dia. Despite apa2 perasan kurang senang aku terhadap dia, aku kesian.

Kesian family dia sebenarnya. Sebab aku rasa dia tak berusaha utk family dia, mungkin.

Work like it is hard for you to find another job. Be humble. Especially when you have family to feed.

Aku work hard sebab nak bayar hutang. Fml

Friday, March 21, 2014

Cuti Sakit dan Lampu Isyarat

R: Tadi org gi lunch duit tak cukup. Nasib baik boleh pinjam ngan Mira. Hahaha
F: Cemana boleh tak cukup?
R: Sebab tak check purse. Smalam kan banyak pakai duit.
F: Aik. Awak beli apa semalam?
R: beli klinik ngan workshop. Kaya tak?

Wednesday, March 19, 2014

Lambat Cucuk

Aritu secara tiba2 pegi tengok wayang.
Menonton cerita The Journey.
Mamat jual tiket kata tu last show, ada 4 org je dalam panggung

Memang tak menyesal.

"The Better Half " 完整版 《一路有你》片尾曲首次曝光 - 献上深深的祝福: http://youtu.be/6WI6p0JtLL8

Tak. Aku tak reti berbahasa cina. Tapi aku suka cerita macam ni.

:)

Tuesday, March 18, 2014

Everly Hotel Dah Tutup

Tadi pergi Melaka dengan Mr B for a meeting. Meeting tu pun komfem last minute, so lepas update meeting kami terus gerak ke Melaka.
Aku yang drive.

Sepanjang perjalanan we talked a lot. Kau tau tak betapa awkwardnya dok dalam kete kalau memasing kematian kutu untuk bercakap?
Luckily, tiada seekor kutu pun terkorban.

Masa lunch kami sembang banyak benda sementara tunggu nasi goreng overpriced sampai. Tapi yg terkesan mesti la tentang bos puji aku.
Ok, itu riak sebenarnya.

Bukan senang nak cari keje zaman sekarang. Baik fresh grad mahupun orang yg dah ada experience.
I was retrench 6 months ago. Tetiba ja kena suruh benti and takyah datang keje. Mau tak gelabah? (Masa tu tak gelabah sangat sebab ada keje part time yg back up)
But i was lucky. I really am. I managed to secured myself a job within 2 weeks. Actually, 2 jobs. Org lain, masuk tahun ni baru semua dapat kerja, tu pun setengah tak berapa happy ngan keje yg dorg dapat.

I was lucky to find a job and readily to work before the month ended. The same month I was retrench. Apa yg bos aku cakap tadi, aku memang bernasib baik. Bos aku cakap sebenarnya kalau ikotkan, kelayakan aku tak qualified pun, but my inter personal skill made me stood out. And he said, it is not only him that is happy with me, my work, my skill. "Even Alister recognized the value that you have. If you remember, he appreciated what you have done and he's even willing to fly you off to get some training".

Kesimpulannya. Aku taknak berlagak pun cakap bos suka aku atau aku kipas bos. Aku tak reti kipas2 orang ni. Tapi nak cakap, hebat mana pun kau belajar, it won't guarantee and secure you a job. It is really you, yourself is important.

Kalau dibandingkan aku ngan menejer aku yg sorang tu. Pengalaman aku ciput je, tapi aku bole kata bos aku percaya aku lebih.

Ikhlas lah kerja, sebab ia akan reflect dalam kerja2 kau buat. Dan somehow, kalau kau ikhlas, semuanya dipermudahkan.

Jangan terlalu paper oriented. Kuatkan interpersonal skill, belajar how to engage with people, understand others, work in team. Somehow these skills akan buat kau belajar lebih lagi all the technical knowledge yg kau perlu.

English aku tak power. Tapi aku cuba improve diri sendiri. Malu tahu bila org baca email kau yg tunggang langgang. Apa yg kau cakap semua tak sampai. Belum lagi kena sound ngan bos.

Again, ikhlas lah kerja. Kerja kerana Allah. Sebab rezeki tu datang dari Dia. Bila kau ikhlas, kau akan happy dengan kerja kau dan insyaAllah semua dipermudahkan. Jangan berkira bila kerja tapi do not overworked.



Everly hotel sebelah Shah's Beach Resort dah tutup. Beria Mr B nak lunch situ, beria juga la aku drive sepanjang Pantai Puteri cari hotel yg dia maksudkan. Hampeh.


Sejak bila tah blog ni jadi blog motivasi kerja. Setiap kali tu juga nak cite pasal keje.

Sunday, March 16, 2014

Pembenihan Awan

Aku okey je dengan keje baru. Takde perasaan  benci ke menyampah ke. Aku ok.
Maksudnya aku happy.

Tapi biasalah, dalam setiap benda mesti ada cacat celanya. Tapi benda tu mungkin datang dari diri sendiri.
Aku terlampau sibuk sampai aku penat.

Hurm

Mungkin bagi org lain nampak kesibukan aku tu, er macam takde pape lah. Keje yg kena buat mungkin setakat 2 3 benda sahaja.
Tapi ketahuilah, nak menjadikan dua tiga benda tu, proses, maklumat, org yg terlibat membuatkan 2 3 benda tu macam 100 benda yg kau kena buat sekaligus.

Hurm

Aku happy dengan kerja ni. Tapi aku penat.

Balik bercuti haritu aku terus masuk full speed buat kerja. Sebelum cuti aku dah tak tido siapkan kerja. Balik dari cuti I've worked for 12 hours kat ofis pastu sambung buat kat rumah pastu esok nya pukul 7 pagi dah dalam ofis. Semuanya nak siapkan dan nak hantar document sbelum pukul 12.

Resultnya?

Aku berjaya siap dan hantar on time. And i was sick for the next 2 days. Eh kalau kira hari ni pun dah 4 hari. Keracunan makanan secara tiba2 dan demam yg teruk.

Itupun, masih lagi gigih bekerja. *lepastu tak tahan kul 3 lebih balik rumah*

Sebenarnya aku bebel panjang ni sebab aku masih lagi sakit perut dan rasa loya. Ni sudah  Ahad dan esok perlu bekerja. Tapi aku belum recover 100% sedangkan kemungkinan esok aku perlu travel ke Melaka.

Hurm.

Semenyih hujan. Semoga cepat  hilang jerebu.
Nasib baik My-NPC postponed, kalau tak aku rasa mungkin aku dah muntah darah akibat kepenatan...

Terima kasih, sebab peduli aku sakit. Tak jemu tanya :)
Terima kasih awak, for the unexpected gesture :)
Terima kasih mok, layan perangai post-sakit :)

Monday, March 3, 2014

Happy 6th Birthday Baby

Dear,

Happy 6th Birthday.
Macam2 dah simpan kat sini.
Dari gaya penulisan yg kebudak2an kepoyoan sampai lah sekarang masih poyo.
Those who used to be here, who is still here..

For the feelings we've shared,
For every tear and laugh.

Happy Birthday Dear Blog~


p/s: rasanya tulis surat cinta pun tak jiwang camni. Bye