Thursday, July 9, 2015

Kira turun

Makanya, bila kau berbuat baik, atau cuba bersikap baik dengan orang, tak semestinya they will return the same gesture to you. Buktinya? Bila kau ada satu hubungan dengan bos, yang mana saling tidak menipu antara satu sama lain, kebenaran tentang orang mengata atau bawa mulut di belakang surely akan terbongkar. That's what happened to me, bila bos tetiba je bengang cakap kau bitching behind his back, kau bersabar. Tunggu sampai dia balik sini (or the next time you see him/her), confront. He asked why I didn't call him to ask? Satu, we both were hurt, so we might say something we both regret (atau aku kena buang kerja). Keduanya, I'm a true believer of settling things face to face. Result? Better than you expected, the truth and much more. Trust and the unspoken bond of respect as well. Oh, juga remark dari boss yang kau ni jenis jujur sampai kekadang rasa rude macam nak kena pecat. But hey, the rudest people is the honest man. Buat apa nak tanam tebu kat bibir pastu tambah caramel atas coffee but you are not being honest?


Encik tunang pernah cakap, orang sales ni semua mulut manis pandai putar belit and manipulate. I beg to differ sayang. I am a salesman yang tak pandai manis2, siap warn client bagitau how they have wronged us previously, to make sure they won't manipulate us anymore. Aku rasa, as long as kau tau prinsip kau, jadi jurujual tak perlu manis2 pun, yang penting integrity.


Dulu-dulu masa merancang majlis abang, masa tu community bride-to-be masih, hijau. Masa tu memang beranganlah nak blog untuk persiapan kahwin, etc. Ah kau, blog yg sedia ada pun berhabuk, lagi nak berangan. Anyway, few things makes me give up on the idea. Satu, me and fiance, kinda on a fast track. We've known each other for quite sometimes, heck, we've been good friends for couple of years. Next thing we know, we came back from a vacation and everything is on fast speed. We dated, planned, met the parents, risik, tunang, and less than year, getting married (tengok kalendar, mencungap). Mengenangkan my current position yang tidak membenarkan aku meluangkan masa pada persiapan, dan juga to make my parents happy, since this is the last wedding for the family, biarlah depa yang run the show. Lagipun, masa tunang dah cukup drama, so for me to be happy is to let them be happy. Jadi, takde apa pun lah nak cerita dalam blog sangat.

Nak cerita pasal tunang? Er, you can see him in my instagram/facebook feeds as we've been friends for years, close friends. I am excited and of course in love with him, but I keep it between us, sebab aku memang tak rajin pun upload gambar bagai ni. And seriously, satu kepuasan juga, bila few days ago, I put our picture together as profile pic, ada satu comment ni made me happy, and glad I made that decision. Katanya, tak pernah tengok gambar berdua, sekali letak memang sweet. See, the little things that you make, sebenarnya ada impact. Tidak lah kata, kalau selalu letak orang bosan ke apa, but hey, everyone has their own definition of happiness and to what extend they want to share it with others (dengan harapan juga sebab less than a month nak kawen, supaya tiada yg mengacau tunang :p).

Oklah, macam panjang sangat rant. Toodles :)

Encik Farizzamzam, looking forward to finish this countdown :*