Tuesday, June 29, 2010

..as simple as that..

don't excites me when u're gonna let me down just like that..

my heart is beyond repair, because it wasn't whole to start with..

if u're here not to stay, don't stick around..just leave..

it is hard to bear the feeling, left alone to just swallow it..

so please, leave me alone..
just let me be..

don't ever say it...
if u're intention is to see me break down..

don't be here..
if u're just wanna play around..

so please..
please pretty please..
don't be here, don't say a word.
unless u mean it, unless u've figured it all out..


pies: it's a multiple feeling on different things..which is more than enough in my plate









Monday, June 28, 2010

..happy as a bee..


saya epy..
sbb smlm epy..
sbb smlm nampak pelangi cantek..
sbb smlm mkn2 ngn kegembiraan hati..
sbb smlm bgelak ketawa..

saya epy..
evn arine sy sdikit neves..
tp seme setel..
jd sy epy..
lgpn arini dpt duit..
pastu mkn free..
kjap ag tgk wayang free..
so sy epy..


sy epy..
sbb kbnyakan benda yg wat sy epy sy dpt..
evn sy xde seme bende..
tp sy epy ngn skarang...



sy juga epy sbb awk dan kamu..
terima kasih =)

Wednesday, June 23, 2010

..vanilla twilight? noooooo..

fuh fuh..
sapu habuk sket..


ok..
hola!

kasihan sungguh blog ni tbiar dah berapa lama aku pun tak tau..
saya bz, diulangi bz..
kenapa saya bz?
sbb saya bz lah..
sy ada family, kawan, kekasih oppss tak tak.. family dan kawan2 saje..
makanya jadual waktu yg pendek tu kene laaa dibahagi banyak2..

last week pergi melaka..
ke balik melaka?
hm mane2lah..
bukan utk bjalan, tp balik kampung..
sepupu ku kawen dgn orang tangkak..
mama kate kene pergilah, nanti sape2 kawen kt umah kte ade gk org nk tlg..
baek, jom pergi melaka!

panas yg amat melaka last weekend..(pnah ke melaka xpanas?)
seb bek xkene migrain..huhu
sudahnya, pemalas spt aku ne dok dlm umah tgk katun..
bukan aku layan budak tengok katun tau..
budak yg layan aku tengok katun..
"aunty tgk ape?"
"tgk katun"
"katun ape?"
"toy story"
"yaya, pnah tgk cte ni"
"meh dok sbelah diam2, tgk katun"
ahahha sudahnye pd keesokan hari, aku sudah di adore oleh 2 org budak yg nk mengikut aku ke mana2..
smpai anak buah (anak kpd sepupu) aku yg xpnah rapat ngn aku jeling smcm..:P

eh sbenarnye bukan nak cerita ne..
nk cerita benda lain..

hmmmm adala beberapa bulan(kot?) yg lalu..
kami berkawan2 ade buat bbq kt ruftop keri..
spt yg dceritakan plan nya pd entry ini.
makanya wa excited laaa nk do that something, sbb xpnah mkn n mcm menarek..
(dan juga sebagai bukti, wa bukannya pemalas sgt :P)
apekah?

Vanilla Fudge..!!

haha tp ak nye tak jadi cantek cmtu la..
beselah, 1st time buat and x pernah rasa or tengok secara langsung benda alah ne kn..
so berbekalkan recipe yg di minta dengan makcik gugel, dengan nekad dan tekad aku buat benda ne..
hahaha

ne masa mengacau

serius aku takde enough equipment pun..
cukup barang je..
sukat barang pn pkai weight scale yg timbang badan tu tau..
so aku pun main taram je letak or campur..
penat nk kacau benda ne..
sbb nk kacau sampai de 'soft ball stage'.
haaa apekah itu? sila gugel..muahahahaa

inilah dia end product..


sbenarnye bekas pn aku main taram amek plate utk oven..hahaha
oklah tu, asalkan bole letak :P


the verdict?
mereka kate mcm toblerone..
bangga x?
muahahaha
tp manis yg amat, serius pas makan vanilla fudge aku buat ne, kene makan petai byk2..
ehehe

btol aku tak tpu, sdap..
tak caye, tnye zaren, keri, shepha, akak aku etc
cuma manis..
mungkin next time okla kot..huuhu
ade ke nxt time? ehehe


ok, da abes..
bye!

ouh..
the recipe i've googled ands stumbled upon this site:
Old Tyme Fudge Recipes
Thanks a lot for the easy fudge recipe and the tips too =)

Thursday, June 17, 2010

..flukey..

td terrrtengok..
ada 10 followers..
kagum, sebab aku takda widget 'Followers" kt sbelah ne..
jadi, thanks!



sero supo nok ngepek, tapi dop tahu la nk ngepek gapo..
nk apdet supo malah, mugo sero supo takdop idea..
pahtu sero po budok plop main ngejah2 gitu..
aduh lah..
bakpo gini?
kijo malah, apdet blog pn malah..
gapodio hok ghajin pn dop tahu lah..



ok, bye!

Friday, June 11, 2010

..gula mmg manis..

mokmok_fridge

inilah dia si gula hati..
ada je akalnya buat perkara pelik2..
tempat sesempit fridge tu pun mampu dia nak sorong badan gemok tu masuk..
musykil tak macamane dia masuk tempat sempit tu tp kepala menghadap ke pintu?
dia reverse?
hehehe


ini post ke 300!
mestilah post tentang penyeri hati bukan?

Tuesday, June 8, 2010

..narcissism..

hello..

Narcissism/Narcissistic can be define as:


td meluahkn perasaan ngn lil D..
da lama kn xcakap dgn dia, kebetulan time de boleh melayan..
baek curahkn isi hati yg mane x best ke ape..
at least xlah mbusuk kt dlm hati kn..

Narcissistic spt definition di atas yg aku gugel, dah terang2 gtau ape maksudnye kan?
Kalau dalam melayu katanya org yg tlampau sayangkn/obses dgn diri sendiri..
Mula2 masa lil D sebut aku tak paham gk,even pernah dgr..n tak faham ape kene mengena dgn ape yg ktorg ckp..


But then tulah dia, orang yg hanya akan fikirkn diri sendiri, mengutamakan diri sendiri serta obses dgn diri sendri..tak ksah la dr segi kecantikan ke ape ke.. (kalau perasan lawa/comel tu tgolong ke eh?)

So, jgn la jd seorg narcissist, sbb lil D kate narcissism ni pn mcm psychopath jugak..
kirenye kalu korg narcissist, korg ne sbenarnye gila lah..
huhuhu tu lil D ckp, bkn aku..


well, ade lah sebabnye kenapa boleh tkeluar pasal narcissist neh..tp biarlah dlu..
ade jugak benda nk cerita, at least boleh jadi nasihat, even aku ne bukan baek sgt smpai layak kasi nasihat..
tp yg mane aku rasa pd pandangan aku yg loser/jahat/etc ne x elok, maknanye ada sbb lah kn aku kasi nasihat..rite?

yeah, forget it..
kalau dpt peluang sembang ngn lil D, mcm2 boleh kluar..
ape yg tgh rotten dlm ati, lega dpt kluarkn..
itu yg mcm2 boleh tkeluar..
narcissist lah, baghal lah..
tau baghal tu ape?
haha

bile lah bos aku nk balik neh?


ok, bye!

Friday, June 4, 2010

..lagenda novel tidak akan jadi lagenda filem..

Elo..

Mesti skang byk review psl Lagenda Budak Setan kn?
Evn aku x pnah wat review movie, tp cte LBS ne aku nk komen gk sket2..
sbbnye aku mmg peminat setia novel LBS n karya Ahadiat Akashah..


novel LBS ne dah lama mcm korang tau..
sape yg sezaman ngn aku tau la kot..
tp rmai gk yg tatau..
aku igt lg masa tu aku datang kl ngn parents aku then ktorg pegi The Mines nek bot(eh, ne pn nk cte ke?)..skolah rendah kot time ne..
ms papa nk beli paper/rokok, tnampak novel AA, aku mmg byk collection novel AA masa neh, so mmg teruja lah nk beli..
bodek2 papa, mahal kot 30hengget..akhirnya dpt!
malam tu balik hotel sanggup tak tdo nk abeskn..(seme tau kot betapa tebalnye novel tuh)
mmg nanges dowh baca novel ne, dan  sejak itu mmg aku promote LBS..
tak kasi pnjam sape2 woh kecuali yg rapat ngn aku..
from there aku pn bila sequels LBS kuar which are Katerina n Lagenda Berakhir, mmg aku beli teros ah tanpa pk pjg..

 ne lah yg aku ada, tp tatau edition yg brape ne..

Eh panjang lk intro..
ok, smlm g tgk LBS kt IOI ngn keri..
semangat woh nk tgk, tp aku xnk letak high expectation tmbh ag b4 dat aku ada baca review utk preview yg menunjukkan plot cte mmg da lari...
dr situ mmg da kecewa..


First of all, mereka bercinta dr zaman skolah ye, bukan kt kolej..
Mmg la seme kawan Kasyah ada dlm movie, tp takde pn intro yg mane Sapi, Cincai ngn Man sdgkn dorg especially Sapi mmg pengaruh bsar zaman Kasyah belajar..
Dan Kasyah Khairudin (wah, wa igt nama dia) bukan pegi kampung pendalaman buat thesis, de pegi stadi kt US, kt Fresno to be exact which later Ayu pn dpt result yg bagus n join Kasyah kt sane..
Ouh, rasanya dlm movie takde pn kasitau nama btol Ayu, Sidaratul Dursina.
Masa kt  Fresno rumet Kasyah bernama Mohd Turbo bin Mohd Power..
Dia yg spot Ayu ms dorg saje jln2 tgk freshies, kalu x mesti Kasyah tatau Ayu blaja kt Fresno jugak..
Bile Ayu kt sana barulah Azmi pegi sane tipu Ayu ckp mak de saket which Azmi n mak Ayu pakat utk bawak balik Ayu..dan Kasyah dpt invitation wed Ayu masa dia still belajar (btolkn aku kalau salah..haha)..
Bila dia blk dia menganggur sbb tgh recession dan patah hati sbb Ayu..
Part Ayu accident tu mmg mengikut cerita, tp aku rasa sbb Azmi mabuk dlm novel then pukul Ayu..
Tapi macam ade review ckp, part Ayu berbungkus tu mmg kelakar..satu panggung gelak..
Watak Amylia (jgn tnye ejaan sbenar,aku tatau) mmg kaku dlm filem..
Patut de sedih tgk Kasyah, bkn gedik nk bcinta..huhuhu
Part de pkai perfume yg sama tu mmg btol, tp lagu la ape la tu setakat bole dterima..yelah nk tunjuk tmpt yg konon same time dorg bcinta kang amek masa lama lk kn..
Masa Amy/Ayu ilang ingatan, Kasyah da dpt keje ngn Kate dan jarang dah jupe Ayu..
Masa ne de Kasyah bcinta dgn Kate, bkn Kate yg tgedik sorg mcm dlm movie..
Dorg mmg bcinta abes smpai la satu hari Kasyah dpt surat dari Ayu psl "a guy in a blue shirt"..tp kalu korg tgk filem,de buatkn Kasyah pkai bju biru tiap kali pegi lawat Ayu..apeda..
Bila dia dpt surat tu bru de decide nk kawen ngn Ayu dan dia jupe Kate minta maaf ngn Kate bsungguh2(sbb dorg bcintakn) dan minta Kate restui pkahwinan dia dgn Ayu..Kate pn bwk diri pegi belajar..(masa ne bapak Kate marah gila ah,oh Kasyah dah siap bkenalan ngn parents Kate)
Kesian Kate dlm movie, dia buat mcm Kate sorg je yg tgedik2 nak kn Kasyah..
Dalam movie tunjuk skali je mak Kasyah masa bab kene cili tu, sdgkn mak Kasyah byk pengaruh gk dlm cte ne..abg Kasyah pn xde, Along..huhu
Sepatutnye Ayu dah igt balik semua2 masa dia tgh nk bsalin, tp sbb traumatized tu lah dia meninggal..
Baby Kasyah namanya Athirah.

Overall cite ne..
Kalau nk tgk sbb kau peminat setia novel LBS atau AA, jgn letak expectation tinggi, nnt kau kecewa mcm aku..
Ada jugak part yg tolong igtkan aku tentang part2 novel yg aku lupa, tapi sayang cte psl kesetanan Kasyah sikit sgt..bestu cane nk jd Lagenda Budak Setan?
Ayat sgt skema, serius skema yg buatkn movie tu mcm kaku sket..
contohnya, "selamat pulang, Ayu"..haha
watak Azmi oleh Que menarik perhatian sbb bab2 de marah2 ganas tu mmg mjadi lah..kudos!
watak Amy/Ayu oleh Shikin tuh sgt kaku, jd spoil character sket..
cerita yg patut highly emotional yg mane perasan gembira yg amat dan sedih teramat dah jadi mcm komedi, serius aku dgn keri gelak je memanjang dlm panggung..
Sape yg xpnah bc novel dia, mgkn boleh terima kot filem ne dan kata it's an entertaining movie..tp kalu kau peminat novel dia ko gembira tgk sbb cte dia kelakar tp kecewa sbb tak tunjuk ciri bkualiti novel tsebut..

ye, aku tahu nk cramped kn novel yg tebal tu dlm 2hrs movie tu mustahil..
tp jgn lah tukar plot, dan jump around the plot..
xdelah aku suruh korg bgambar kt US utk part Kasyah pegi U kn, tp at least biarla btol2 yg dorg bkenalan time skolah dan bcinta smpai ke U..buat la scene kt Notts tu as zaman dorg da kt U..
stick to the original novel plot, tunjuk btol2 yg Kasyah mmg bcinta ngn Kate, kesian Kate da jd mcm btepuk sbelah tgn lak..ouh lupa, jgn la tetbe muncul Sham pukul Kasyah sbb jeles..Cuba tunjuk 1 scene yg Sham ne bekas kekasih Kate dan jeles Kate bCINTA ngn Kasyah..barulah boleh pukul kan?

pasal pelakon, malas nk review..sbb aku jarang tgk cte Melayu..sbb aku mmg jarang tgk tv..
overall, kalu nk tgk cte ne boleh sbb anda akan terhibur ngn lawak2 kelakar nye..tp kalau kau pecinta novel AA, jgn letak harapan tinggi..

Sekian..

pies: runut bunyi cte ne best..aku suka..ouh tu je yg aku gembira ttg movie neh

piespi: smpai skarang aku tak boleh igt part ape yg mbuatkan aku ngn keri gelak tkekek2 smpai org sbelah mungkin annoyed ngn aku,,


ok, bye!