Skip to main content

Kulijer

Sedar tak sedar, dah 8 tahun jadi seorang bekerjaya. Dari kerja senang ke tekanan sampai terlebih-lebih. Dari seorang junior executive ke M-level. Tapi sebenarnya tak kira which lebel you are, the amount of stress you're getting is the same, cuma benda yang stress tu lain. Masa exec, you just jeed to worry about your work, tapi as you progressing in your career, you have to think about others too. 

I have been the same position for three years now. The headach would be, it is either you, your boss or your colleague. Tak boleh lari. So, siapa kata jadi boss tu best, think twice. That is why they are paid with more money. 


Comments

Popular posts from this blog

Everly Hotel Dah Tutup

Tadi pergi Melaka dengan Mr B for a meeting. Meeting tu pun komfem last minute, so lepas update meeting kami terus gerak ke Melaka.
Aku yang drive.Sepanjang perjalanan we talked a lot. Kau tau tak betapa awkwardnya dok dalam kete kalau memasing kematian kutu untuk bercakap?
Luckily, tiada seekor kutu pun terkorban.Masa lunch kami sembang banyak benda sementara tunggu nasi goreng overpriced sampai. Tapi yg terkesan mesti la tentang bos puji aku.
Ok, itu riak sebenarnya.Bukan senang nak cari keje zaman sekarang. Baik fresh grad mahupun orang yg dah ada experience.
I was retrench 6 months ago. Tetiba ja kena suruh benti and takyah datang keje. Mau tak gelabah? (Masa tu tak gelabah sangat sebab ada keje part time yg back up)
But i was lucky. I really am. I managed to secured myself a job within 2 weeks. Actually, 2 jobs. Org lain, masuk tahun ni baru semua dapat kerja, tu pun setengah tak berapa happy ngan keje yg dorg dapat.I was lucky to find a job and readily to work before the month e…

Kira turun

Makanya, bila kau berbuat baik, atau cuba bersikap baik dengan orang, tak semestinya they will return the same gesture to you. Buktinya? Bila kau ada satu hubungan dengan bos, yang mana saling tidak menipu antara satu sama lain, kebenaran tentang orang mengata atau bawa mulut di belakang surely akan terbongkar. That's what happened to me, bila bos tetiba je bengang cakap kau bitching behind his back, kau bersabar. Tunggu sampai dia balik sini (or the next time you see him/her), confront. He asked why I didn't call him to ask? Satu, we both were hurt, so we might say something we both regret (atau aku kena buang kerja). Keduanya, I'm a true believer of settling things face to face. Result? Better than you expected, the truth and much more. Trust and the unspoken bond of respect as well. Oh, juga remark dari boss yang kau ni jenis jujur sampai kekadang rasa rude macam nak kena pecat. But hey, the rudest people is the honest man. Buat apa nak tanam tebu kat bibir pastu tambah…

Seorang Puan

Lucky I'm in love with my bestfriend <3 nbsp="">